
Bahan-bahan ( 2 - 3 orang .. terpulang lah )
- 1. 1/2 kilo udang sederhana besar ..... bersihkan kulitnya tp ekornya jgn dibuang yer...
- 2. 150gm tepung tempura
- 3. Air sejuk - dari peti ais
- 4. Minyak masak utk mengoreng
Cara-cara
-
Asingkan 2 sb tepung tempura kedlm mangkuk lain
- tepung tempura yg saya guna ... ada tanda halal.. kat blkg pkg
- Bancuh lebihan tepung yg tinggal dgn air.. bancuhan mesti pekat mcm nak buat cekodok...
- Panaskan minyak dulu.. api kecil jer
- Ambik sekor udang pegang bahagian ekor nya kemudian golek2kn / bedak2kn dulu udang tu dgn tepung tempura yg 2sb td
- Pastu golek pula dlm bancuhan tepung dan terus masuk kedlm kuali..
- Goreng sehingga garing.... angkat & mkn
sumber : My Resipi
Judul : Cara Membuat Udang Celup Tepung Tempura
Deskripsi : Bahan-bahan ( 2 - 3 orang .. terpulang lah ) 1. 1/2 kilo udang sederhana besar ..... bersih...